T24 Dış Haberler
Birleşmiş Milletler (BM), 100’den fazla kamyondan oluşan bir filonun Gazze’yi yaklaşık 40 milyon ton molozdan temizlemesinin 15 yıl süreceğini ve bunun 500 milyon dolar ile 600 milyon dolar arasında bir maliyete yol açacağını açıkladı.
BM Çevre Programı tarafından geçen ay yayımlanan değerlendirmeye göre Gazze’de 137 bin 297 bina hasar gördü. Bu, tüm evlerin yarısı anlamına geliyor. Dörtte birinden biraz fazlası yıkılmış, yaklaşık onda biri ağır hasar görmüş ve üçte biri de orta derecede hasar görmüş durumda.
Değerlendirmeye göre, ne kadarının geri dönüştürülebileceğine bağlı olarak, molozları dökmek için 250 ila 500 hektarlık devasa depolama alanları gerekecek.
Mayıs ayında BM Kalkınma Programı (UNDP), Gazze’de savaş sırasında yıkılan evlerin yeniden inşasının en iyimser senaryoda 2040 yılına kadar sürebileceğini ve bölge genelinde toplam yeniden inşanın 40 milyar dolara mal olabileceğini açıklamıştı.
Bu değerlendirme, çatışmanın bölgedeki sağlık, eğitim ve refah seviyelerini 1980’deki seviyelere düşürebileceğini ve 44 yıllık kalkınmayı silebileceğini de ortaya koydu. Okullar, sağlık tesisleri, yollar, kanalizasyonlar ve diğer tüm kritik altyapı büyük zarar gördü.
UNDP, Gazze’nin yeniden inşasının olası maliyetinin Ocak ayında BM ve Filistinli yetkililer tarafından yapılan tahminlerin iki katı olduğunu ve her geçen gün arttığını söyledi. Gazze Sivil Savunma Kurumu, moloz dağlarının “her hafta 10’dan fazla patlamaya” yol açan patlamamış mühimmatla dolu olduğunu, bunun da daha fazla ölüme ve uzuv kaybına neden olduğunu söyledi.